Top 10 Mituri in Biliard


1. Mai tare înseamnă mai mult retur

Întrebați cum lovesc în așa fel încât bila albă să se întoarcă cât mai mult după contactul cu bila obiect, cei mai mulți răspund “mai tare”. Deși nu este complet greșită, această concepție despre lovitura cu retur face ca mulți să aibă probleme la acest capitol.

Răspunsul corect la întrebarea inițială ar fi “mai jos pe bila albă”. Lovitura cu retur, ca și cea cu efect de urmărire are nevoie de cât mai multă rotație a bilei albe, rotație care se obține lovind cât mai jos, sau sus după caz, folosind o lovitură cât mai corectă, cât mai lină și cu un follow through complet.  O altă greșeală des întâlnită este că cei mai mulți lovesc bila albă mai sus decât cred, imprimând astfel o rotație insuficientă și compensează lovind mai puternic.

2. La jump se dă tare

La fel ca în cazul loviturii cu retur și la jump (lovitura sărită) cei mai mulți, chiar și jucători de biliard de top, lovesc prea puternic. Dacă se folosește un tac de jump sau chiar unul de spart, nu trebuie aplicată prea multă forță pentru ca bila albă să sară. Lovitura este una mai “înțepată” într-un unghi de 30 – 45 de grade, fără ca tacul să urmărească prea mult bila; cu alte cuvinte, un follow through mai scurt. Jump-ul se execută mai mult din încheietură, fără prea multă forță.

3. Efectul lateral schimbă direcția bilei albe după contactul cu bila obiect

În toată experiența mea de instructor și antrenor de biliard, acesta este cel mai des întâlnit mit. Având de executat o lovitură dreaptă foarte mulți cred că dacă aplică efect lateral pot trimite bila albă în stânga sau în dreapta după contactul cu bila obiect. Complet greșit! Executată corect, o lovitură cu efect lateral atunci când bilele sunt pe o linie dreaptă va păstra bila albă pe această linie rotindu-se în direcția în care a fost pus efectul lateral!

Doar efectul de urmărire sau cel de retur pot schimba direcția bilei albe după contact în cazul unei lovituri în unghi. La o lovitură dreaptă, executată pe centrul buzunarului bila albă va rămâne pe aceiași linie. Efectul lateral schimbă direcția bilei albe doar după contactul cu prima mantă! La o lovitură dreaptă se poate schimba direcția albei doar jucând bila obiect spre o parte a buzunarului, ceea ce crează un mic unghi. Mai multe pe acest subiect într-o postare viitoare.

4. Jucătorii buni câștigă reușind loviturile grele

Cu toții am văzut meciuri de biliard în care Efren Reyes sau alți jucători de top reușesc lovituri ce par imposibile. La fel, am văzut aceiași jucători câștigând joc după joc având numai lovituri ușoare, dar nu am reținut aceste jocuri pentru că, aparent, nu era nimic spectaculos acolo. Adevărul este că jocurile și meciurile se câștigă la loviturile ușoare!

Jucătorii buni nu câștigă pentru că au procentaj de 85% la loviturile grele, ci pentru că au procentaj de 99% la loviturile ușoare și țin bila albă sub control de fiecare dată, asigurându-se că de cele mai multe ori vor avea de executat lovituri ușoare, pe care le cunosc și pe care le-au repetat de sute sau mii de ori. Așadar, nu-ți irosi timpul și energia repetând lovituri dificile. Vei avea mult mai mult de câștigat devenind constant(ă) la loviturile ușoare și la controlul bilei albe.

5. Norocul este un factor decisiv în biliard

Acesta este un subiect oarecum sensibil și fiecare are părerea și argumentele sale. În orice sport norocul are rolul său, de obicei unul mic, fără să influențeze, de cele mai multe ori, rezultatul. Biliardul nu face excepție. Între doi jucători de valori considerabil diferite, cel mai bun va câștiga indiferent de cât de mult noroc are adversarul.

Totuși, între doi jucători de valori apropiate, norocul poate juca un rol mai important, dar în aceiași măsură, rezultatul meciului ar putea fi influențat și de gradul de oboseală, capacitatea de concentrare sau chiar nutriția protagoniștilor. Sunt două proverbe sau zicale care rezumă foarte bine rolul pe care norocul îl joacă în biliard: “Norocul ține cu cei mai buni” și “cu cât mă antrenez mai mult, cu atât am mai mult noroc”.

cursuri de biliard pentru incepatori si avansati

6. Antrenament înseamnă să joci cât poți de mult

Rar mi-a fost dat să văd jucători de biliard repetând iar și iar aceiași lovitură, singuri la masa de joc. De cele mai multe ori când sunt la “antrenament” aceștia fie joacă în compania unui prieten sau aruncă bilele pe masă și încearcă să le trimită în buzunare. Antrenamentul sportiv presupune, în special, repetiția, structurarea și concentrarea pe punctele slabe.

Deși sparing-ul este o metodă bună de antrenament, nu ar trebui să fie singura! Dacă ai probleme la o anumită lovitură și nu o repeți, vei ajunge să o eviți în timpul jocului și vei avea probleme ( o spun din experiență). Repetă iar și iar loviturile cu probleme și jocul tău va crește garantat! Țineți minte: “un jucător bun repetă până reușește, un jucător mare repetă până nu mai greșește!”

7. Se pot face ajustări la țintire după ce mă așez pe lovitură

Această problemă afectează în mod special jucătorii începători. Ei se așează pe lovitură după care încep să cauta linia pe care trebuie să trimită bila albă sau punctul care trebuie lovit pe bila obiect mișcând tacul, mâna sau întreg corpul.

Această abordare este greșită și cei care se fac vinovați nu vor fi niciodată constanți în joc. Lovitura se aliniază de sus, din spate, iar după ce ești așezat nu mai este permisă nicio ajustare! Dacă lovitura nu pare bine aliniată, trebuie să te ridici și să încerci din nou. Mai multe în articolul despre noțiunile fundamentale în biliard.

8. Masa este prea rapidă/lentă

Aceasta este doar una dintre multele scuze găsite sau inventate de jucătorii de biliard atunci când jocul nu le merge. Chiar dacă unele mese sunt într-adevăr mult sub standarde, ambii protagoniști ai unui meci vor juca pe aceiași masă și vor întâlni aceleași probleme. Cine se adaptează mai repede câștigă! Alte scuze similare: masa trage, mantele nu răspund corespunzător, bilele sunt ciobite, murdare mai grele sau mai ușoare decât ar trebui să fie, lumea se mișcă prea mult în jurul mesei, este prea multă umezeală, întreg universul este împotriva mea.

9. Unghiul din mantă este ca laserul din oglindă

Cu toții am învățat că unghiul sub care bila iese din mantă este egal cu unghiul în care bila lovește manta, asemenea unui laser care se reflectă din oglindă. Adevărul este că această afirmație este corectă doar atunci când bila are o rotație naturală înainte, o viteză mică sau medie și condițiile de joc sunt perfecte.

Unghiul în care bila iese din mantă este afectat de viteză, tipul de rotație al bilei în momentul contactului cu manta și condițiile de joc (vechimea mantelor și a postavului, cât de curate sunt bilele, umiditate etc). Nu numai efectul lateral, dar și rotația înapoi (ca la lovitura cu retur) sau alunecarea (ca la lovitura cu stop) schimbă unghiul natural în care bila iese din mantă.

10. Forța în lovitura de spargere este generată de mâna cu care se ține tacul

Ca și la celelalte lovituri, la spargere forța este generată de tehnică, nu de mărimea mușchilor mâinii cu care se ține tacul. Vestea bună este că nu trebuie să mergem la sală pentru a sparge mai puternic, iar vestea proastă este că tehnica loviturii de spargere trebuie repetată și îmbunătățită continuu.

Asemenea unei lovituri de pumn din box, forța este generată de întreg corpul și pleacă din piciorul de sprijin care împinge în podea. Se realizează un transfer de greutate către piciorul din față și întreg corpul contribuie la generarea forței. Spargerea puternică necesită o sincronizare perfectă și acuratețe, nu forță fizică.

Dacă știi alte mituri despre biliard sau ai primit de la prieteni sfaturi și vrei să știi dacă sunt bune sau nu, lasă un comentariu!


ARTICOLE SIMILARE

Vrei să înveți să joci mai bine biliard? Ești un jucător serios, dar simți că nu mai poți avansa? Te aștept la Scoala de Biliard unde vom identifica și vom elimina rând pe rând punctele slabe, astfel încât jocul tău să poată avansa. Alege cursul care ți se potrivește și înscrie-te!

cursuri biliard

LASA UN COMENTARIU