Cum să câștigi când joci biliard la colțul opus – 10 strategii


Deși recomandarea Școlii de Biliard este să jucați după regulamentele oficiale, mulți preferă să joace „colțul opus”, așa că am decis să vă oferim câteva strategii și „tips and tricks” în acest tutorial pentru a vă mări șansele de a câștiga la biliard atunci când jucați bila neagră la colțul opus. Unele sfaturi se pot aplica și în cazul jocului de bila 8 după regulamentul oficial (așa numitul free ball), în timp ce altele își găsesc utilitatea doar în cazul jocului după regulamentul neoficial, la colțul opus

1. Nu va grăbiți, rearanjați bilele pe masă pentru a vă crea un avantaj

Dacă, după lovitura de spargere, bilele sunt blocate și traseele pentru bila albă indisponibile este indicat să nu vă grăbiți să introduceți bilele în buzunare pentru că jocul va deveni din ce în ce mai greu și mai devreme sau mai târziu va veni și ratarea. În plus, loviturile cele mai grele vor veni spre final când orice greșeală poate duce la pierderea jocului. În cazul în care bilele nu se sparg bine, sunt blocate o strategie mai bună ar fi să încercați loviturile mai dificile la început, încercând, în același timp să repoziționați bilele din grupul ales în poziții favorabile pentru următorul rând la masă.

Bilele din grupul vostru ar trebui deblocate, aduse în apropierea buzunarelor sau între bilele adversarului și buzunar. O altă tactică utilă ar fi, așa cum vom vedea la punctul următor, să repoziționați o bilă într-o zonă favorabilă pentru a fi jucată înaintea bilei negre, dacă nu aveți deja o bilă în acea zonă. Atenție să nu deblocați și bilele adversarului!

2. Alegeți din timp bila care va fi jucată înaintea bilei negre

De multe ori, când se joacă biliard la colțul opus, ambii jucători ajung la bila neagră și încearcă de 3, 4, 5 sau chiar de mai multe ori să joace neagra în buzunarul lor. În acest punct al jocului orice se poate întâmpla și ar fi de dorit să nu ajungeți în acestă situație. Alegeți încă de la începutul jocului o bilă care este în apropierea buzunarului opus față de poziția bilei negre și păstrați această bilă pentru final.

Este bila cheie și vă poate ajuta să evitați „alergarea” bilei negre la finalul jocului. Chiar dacă nu puteți juca altă lovitură și aveți o poziție ușoară la bila cheie ar fi bine să nu o jucați la buzunar și să recurgeți la una din tacticile prezentate în acest articol. În exemplul de mai jos, în cazul jumătăților bila cheie este cea albastră (bila 10), în timp ce bila roz, 12 oferă o modalitate relativ ușoară pentru a obține poziție la bila cheie. Pentru pline, bila cheie poate fi cea roșie, 3 sau cea roz, 4.

bila cheie la biliard colt opus

 

3. Lăsați adversarul să bage câteva bile

Așa cum am mai spus, în cazul în care după lovitura de spargere bilele rămân blocate, nu este indicat să introduceți singurele 2-3 bile disponibile. Rearanjați bilele pe masă (vezi punctul 1) și lăsați adversarul să facă greșeala de a băga întâi bilele ușoare. După ce va rata, veți avea trasee mai multe pentru bila albă, poate chiar și câteva bile deblocate, în timp ce adversarul va avea numai lovituri dificile. Această strategie favorizează jucătorul cu o tehnică mai bună, care are un control decent pe bila albă.

Un vechi truc al jucătorilor pe bani este să-și lase oponenții să elimine de pe masă chiar și 5 bile din propriul grup imediat după spargere, oferindu-le astfel un „avantaj”. În realitate, avantajul este de partea celui care îl oferă pentru că masa este deschisă și are multe variante și opțiuni de a închide masa sau de a juca la siguranță. Totodată, dacă adversarul mai are una sau două bile pe masă, șansele de a-l pune în dificultate printr-o lovitură de siguranță, de preferat un snooker (ascunderea bilei albe), cresc considerabil.

4. Blocați buzunarele

Biliardul este relativ ușor când avem multe opțiuni, așa cum am văzut la punctul precedent, așa că ar fi bine să limităm aceste opțiuni pentru adversar astfel încât să-i fie foarte greu sau imposibil să câștige dintr-o singură vizită la masă. Blocând cât mai multe buzunare, veți obliga adversarul să încerce lovituri mai grele, pe distanțe mai mari, să controleze mult mai bine bila albă și îi veți limita opțiunile. Multe drill-uri sau exerciții care se adresează jucătorilor mai experimentați cresc în dificultate prin limitarea buzunarelor în care pot fi jucate bilele.

Jucați majoritatea loviturilor, în special cele la bila neagră, la viteza „de buzunar”, în așa fel încât în cazul unei ratări bila jucată să rămână în apropierea buzunarului și să-l blocheze. La revenirea la masă nu jucați bila de pe marginea buzunarului decât dacă nu aveți alte opțiuni. Deși la prima vedere nu pare o tactică bună, ar fi totuși indicat să introduceți bilele adversarului care blochează buzunarele. Cu toate că va avea o bilă mai puțin de jucat, nu va avea o lovitură ușoară, mai ales dacă reușiți să combinați această tactică, cu o lovitură de siguranță.

5. Faceți planul

Americanii spun „failing to plan is planning to fail” (lipsa unui plan înseamnă să planifici eșecul) și este foarte adevărat și în cazul biliardului. În orice joc de biliard este bine să ai un plan care să includă cel puțin 3 bile. Întrebarea la care trebuie să găsiți răspuns este: cum pot juca această bilă pentru a obține o poziție bună la următoarea, de unde să-mi fie ușor să rămân bine cu bila albă pentru a treia bilă.

Orice lovitură ar trebui jucată cu un scop, nu doar să eliminăm acea bilă de pe masă. Chiar dacă nivelul tehnic actual nu vă permite să puneți în aplicare planul, este bine ca acesta să existe. După fiecare lovitură planul trebuie reevaluat, schimbat dacă este cazul și introdusă încă o bilă în secvența de 3 lovituri. Asa cum am văzut la punctul 2, un plan bun trebuie să includă și bila neagră, dar și bila cheie, chiar și o a treia bilă care să ofere o poziție bună pentru bila cheie. Așadar, încercați să alcătuiți planul gândind invers, de la bila neagră până la prima lovitură pe care o jucați! Un articol de pe ebiliard.ro care vă poate ajuta în planificarea jocului: principiile jocului pozițional în biliard.

cursuri de biliard pentru incepatori si avansati

6. Jucați la două capete

Biliardul este un joc al procentajelor și este bine ca, în cazul unei lovituri cu procentaj mic de reușită să vă luați măsuri de siguranță și să jucați la două capete, să introduceți și un element de siguranță în lovitură. Cu minime cunoștințe despre traseul bilei albe după contactul cu bila obiect și un minim control pe bila albă se pot reuși relativ ușor lovituri la două capete.

În exemplul de mai jos, bila cheie este bila galbenă ,1 și ar trebui jucată ultima, dar lovitura la bila albastră, 2 este lungă și are un procentaj scăzut de reușită. Este indicat să jucați la viteză de buzunar, în așa fel încât bila albă să ajungă în poziția indicată. Din acea zonă veți avea o lovitură la bila galbenă în cazul reușitei, iar adversarul va avea o lovitură lungă, cu manta, în cazul unei ratări. Dacă bila albastră blochează buzunarul, opțiunile oponentului vor fi și mai limitate!

lovitura la 2 capete in biliard

7. Faulturi intenționate

Chiar dacă nu se încadrează în regulile de fair-play, faulturile intenționate fac parte din regulile jocului și pot fi folosite dacă rezultatul jocului contează. Atunci când vă aflați într-un snooker sau într-o poziție dificilă, când un fault este oricum foarte probabil aveți opțiunea unui fault intenționat prin care să creați probleme pentru adversar.

În exemplul de mai jos nu puteți juca direct bila galbenă, iar dacă încercați o lovitură cu manta înainte nu aveți prea multe de câștigat. Aveți două opțiuni, ambele implicând un fault intenționat. Fie repoziționați bila portocalie, 13 a adversarului blocând-o lângă cea de pe mantă, fie introduceți bila albă direct într-un buzunar. De obicei, regulile de biliard la colțul opus vor obliga adversarul să joace o lovitură cu manta înainte, cu bila albă pe punct. În ambele variante, oponentul va avea dificultăți în câștigarea jocului.

faulturi intentionate, biliard la coltul opus

8. Învățați câteva lovituri cu 2 sau 3 mante

Nu de fiecare dată planul cu bila cheie va da rezultate. Uneori veți fi forțați să jucați bila neagă cu manta pentru a câștiga jocul. Pentru aceste situații ar fi bine să aveți în arsenal câteva lovituri cu 2 sau 3 mante cu ajutorul cărora veți câștiga jocuri și vă veți impresiona prietenii și intimida adversarii. Iată câteva exemple de astfel de lovituri care ar trebui exersate:

biliard - 3 mante la colt biliard - 2 mante la colt biliard - 3 mante la mijloc 3 mante la mijloc 2 3 mante la mijloc 3

9. Jucați lovituri de siguranță

Chiar dacă cea mai bună apărare de cele mai multe ori rămâne atacul, o lovitură bună de siguranță poate aduce victoria și este de preferat în locul unei lovituri de buzunar cu șanse mici de reușită. Gândiți în procente! Iată câteva strategii defensive:

  • Ascundeți bila albă în spatele unei bile din propriul grup sau în spatele bilei negre;
  • Țineți bila albă cât mai departe de bilele adversarului. Distanța crează probleme chiar și jucătorilor buni;
  • Plasați bila albă în apropierea unei mante sau chiar lipită de mantă;
  • Lăsați adversarului lovituri lungi și drepte sau lovituri cu manta pe lungimea mesei în unghiuri dificile;
  • Dacă pe masă mai este doar bila neagră și sunteți forțați să jucați o lovitură de siguranță, preocupați-vă mai puțin cu poziția bilei negre și mai mult pe bila albă care ar trebui plasată în apropierea buzunarului în care adversarul trebuie să joace neagra. Combinată cu o distanță mare între bile, această tactică defensivă este foarte eficientă.

10. Evitați buzunarele de mijloc

Deși cunoscut de majoritatea jucătorilor, acest sfat își merită locul în top zece. Dacă jucați bila cheie la un buzunar de mijloc, asigurați-vă că puteți introduce bila neagră în celălalt buzunar la lovitura imediat următoare. În caz contrar jocul va fi foarte greu de câștigat și procentele vor lucra împotriva voastră și adversarul va avea foarte multe opțiuni de a vă pune în dificultate. Evitați buzunarele de mijloc pentru bila neagră sau repetați loviturile cu 3 mante pentru aceste buzunare. Atenție însă, chiar și exersate îndelung tot veți avea nevoie de un pic de noroc pentru a reuși aceste lovituri!

Pentru un nivel tehnic mai ridicat, care să vă permită să puneți în aplicare cu succes toate aceste tactici citiți și articolele despre noțiunile fundamentale în biliard, partea I și partea II, sau alegeți unul din cursurile oferite de Gabi Vișoiu și veniți la Școala de Biliard. Succes!


ARTICOLE SIMILARE

Vrei să înveți să joci mai bine biliard? Ești un jucător serios, dar simți că nu mai poți avansa? Te aștept la Scoala de Biliard unde vom identifica și vom elimina rând pe rând punctele slabe, astfel încât jocul tău să poată avansa. Alege cursul care ți se potrivește și înscrie-te!

cursuri biliard

LASA UN COMENTARIU